Når emnet falder på minimalistisk indretning, så har de fleste hørt om udtrykket. Hvad, der gemmer sig bag udtrykket, er måske lidt mere udefineret for mange. For hvad er en minimalistisk stil egentlig? Som ordet ligger meget op til, så går det ud på, at man indretter minimalistisk – altså, uden en masse overflødige ting, men derimod skærer man mere eller mindre ind til kanten, hvor næsten alt i hjemmet har en funktion.

Den nordiske/skandinaviske minimalistiske stil

Der er dog forskel på den minimalistiske indretning i de forskellige lande. Her i Skandinavien refererer vi ofte til den skandinaviske eller nordiske minimalistiske stil. Her i norden forbinder vi denne stil med rene linjer, et roligt miljø og lyse, neutrale farver. I et minimalistisk hjem er væggene typisk hvide eller afdæmpede, rolige, lyse pastelfarver.

Når man træder ind i gangen i et minimalistisk hjem, så er der typisk kun det allermest nødvendige: En knagerække, en skohylde og måske en lille kommode og et spejl. Et af kendetegnene ved minimalismen er, at væggene ikke er plastret til i billeder og dekorationer.

Typisk er der en hel bar væg, hvor der måske er et par enkelte billeder eller en lille hylde med et par enkelte nipsting. Typisk er pynten samlet i små grupper i rummet, i stedet for at være spredt ud over hele væggen. De store, bare vægge giver en form for ro i sindet og lægger op til afslapning. Den lille smule dekoration er guf for øjet og giver positiv stemning, uden man bliver bombarderet af indtryk fra 117 forskellige ting og farver.

Træder man ind i køkkenet, så vil man typisk igen blive mødt af et stort, lyst og åbent rum.  Det er typisk for den skandinaviske minimalistiske stil, at køkkenskabene og køkkenbordet er hvide – måske med nogle sorte eller grå detaljer. Der er ikke gjort meget ud af detaljer på skabslågerne. Håndtagene er typisk meget simple eller ikke eksisterende, hvor man i stedet skubber til en skuffe eller låg for at åbne det. Kigger man over på hvidevarerne og håndvasken, så bliver man ofte mødt af den skinnende overflade fra rustfri stål.

Bryd det kølige look med få stærke farver

Der er i det hele taget en lidt kølig fornemmelse over stilen. Denne kølighed kan man bryde ved at vælge sin pynt med stærke pangfarver, som kan stå i kontrast til det kliniske, hvide look, som vægge og møbler giver. Det er eksempelvis pænt med nogle turkise eller røde sofapuder i den grå sofa, for at brække farverne lidt, uden det bliver for meget.

Indretning_moebler

Bring naturen ind i det nordiske minimalistiske hjem

Når der er tale om nordisk minimalistisk stil, så er der ofte sluppet noget natur ind i hjemmet. Et godt eksempel kunne være et plankebord som spisebord – gerne i mørkt træ. Dette står igen som en stærk kontrast til de rene, hvide linjer i hjemmet.

Her kan man skabe den varme, hyggelige stemning på trods af, at alt i rummet er meget lyst. Noget, som gør sig godt hertil er lammeskind, enten i ægte uld eller som syntetisk, hvis man er mere til det. Tilføj her nogle hyggelige lys på bordet, og så har du den perfekte stemning til en hyggelig middag. Den nordiske minimalistiske stil er altså:

  • Hvide, rene linjer
  • Pynt og billeder i små grupper i stedet for en væg helt fyldt med billeder
  • Naturen er gerne taget med ind

Du kan så gøre stilen til sin egen, personlige minimalistiske stil ved at tilføje detaljer, der er helt personlige for dit hjem.

Indretning_moebler