Mindfulnes handler kort sagt om at være i nuet og om at opleve det, der er lige nu. Vores hjerner er flittige til at tage os alle mulige andre steder hen, når vi bare lader tankerne passere og rumstere. Mindfulness skal give dig ro i hovedet – og så bliver du også bedre til at fokusere på det, der er lige nu. 

Tanker, stress, depression, kvinde i skov

Gå en tur – uden musik 

Det kan være fristende altid at tage sit høretelefoner i, når man skal ud og gå. Det er blevet mere og mere almindeligt, at man bruger musikken til at drive sig væk fra ens tanker – og nuet – når man går tur. Det er bare desværre ikke særlig godt, når det kommer til at være mindful. Det spænder ben for ens koncentration om nuet, når man går og lytter med på musikken. Prøv i stedet for at gå og mærk, hvordan det føles, når dine ben rammer jorden. Træk vejret dybt, og kig dig omkring – vær mindful omkring dine omgivelser. Prøv at tving dig selv til at tænke over det, du ser. Kig på træet og se, hvordan bladende falder ned – prøv at gribe et! Gør kort sagt alt, hvad du kan for at være til stede i dine omgivelser.

Læg dig ned og mediter

Meditation er blevet brugt igennem årtier til at give hjernen ro. Det er ikke uden grund, at det bliver talt så godt om, og at der er så mange store kunstnere med travle hverdage, der bruger metoden. Meditation er et forsøg på at aflukke sig fra omverdenen og kun fokusere på noget bestemt. Det kan være en god idé at finde mindfulness øvelser i form af lydfiler, der trækker dit fokus hen på noget bestemt. Der findes mange gode mindfulness øvelser online, så det er bare med at lede.

Fokuser på din vejrtrækning

Der er også mange vejrtrækningsøvelser, der hjælper én med at blive mere mindful. Prøv f.eks. at holde for det ene næsebor, mens du trækker vejret ind. Skift derefter med at holde på det andet næsebor, men du puster luften ud igen. Prøv det nu og mærk, hvordan dit fokus bliver på at trække vejret.

glæde, frihed, mindfulness

Få dine tanker på afveje

Vi får mange ubehagelige tanker igennem livet, og det kan være svært at håndtere. Der er bare dét, at tanken ofte er værre, end virkeligheden bag tanken – prøv at læs det igen, og tænk over det. Det værste er tanken, der ofte manifesterer sig i angst og gør, at vi bliver handlingslammede. Prøv at læg dig ned og lad dine ubehagelige tanker komme til dig. Forestil dig så, at dine tanker er på forskellige skyer. Efterhånden som skyerne kommer, skubber du dem væk – det kan være svært, og det kræver meget øvelse, men prøv alligevel.