Kendt på det gule og blå, ligesom de svenske nationale farver, er IKEA en boligkæde, de fleste er bekendt med. Den karakteristiske tur gennem varehuset kan tage lang tid, og kræver ofte et pitstop med de klassiske, svenske kødboller. Nogle hader at blive slæbt gennem den lange tur, mens andre elsker at være derinde.

Helt sikkert er det dog, at IKEA er en international møbelgigant uden lige. Langt de fleste steder i verden vil du kunne sige IKEA, og de fleste ved, hvad du mener. Grundlæggeren Ingvar Kamprads succes er verdensomspændende, og med god grund. Hans simple idé gør det billigt og nemt at købe sin næste seng, skrivebord eller reol.

Hvad er IKEA?

ikea skrivebord

IKEA, som står for Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd, blev grundlagt i 1943, i Älmhult i Sverige. Grundlæggeren var Ingvar Kamprad, der også lagde navn til den første del af virksomhedens navn. Elmtaryd var den gård, Kamprad selv voksede op på, og Agunnaryd den by, han voksede op i.

Kamprad var kun 17 år, da han grundlagde, hvad skulle blive til en verdensomspændende succes. På daværende tidspunkt var det blot en lille virksomhed, der solgte produkter gennem et postordrekatalog. I dag har det vokset sig til en af verdens største virksomheder, og har siden 2008 været verdens største møbelkæde. IKEA har i dag 433 varehuse fordelt over 52 lande.

Hvem ejer IKEA?

IKEAs ejerskab er af en noget kompliceret struktur. For at forstå det, bør man vide, at virksomhedsstrukturen primært er delt i to dele: drift og franchising. Som udgangspunkt er virksomheden dog ejet af det privat selskab Inter IKEA Systems B.V., der er registreret i Holland. Selskabet kontrolleres dog af Kamprads sønner.

I 2018 døde Ingvar Kamprad i en alder af 91 år. Han efterlod sig tre sønner Jonas, Mathias og Peter, der alle har arvet virksomheden efter ham. De har alle haft topposter inden for familiens selskaber. Peter Kamprad er i dag bestyrelsesformand for Ikano Holding, som Kamprad familien også ejer. Både Mathias og Peter har bestyrelsesposter inden for samme selskab.

Hvor har IKEA butikker henne?

Med 433 varehuse fordelt på 52 lande, er det muligt at finde en IKEA rigtig mange steder. Konceptet er det samme alle steder. I Danmark har vi 5 IKEA varehuse. I Jylland ligger der en IKEA i både Aalborg og Aarhus. På Fyn er der kun én enkelt i Odense, mens der ligger to på Sjælland. De befinder sig begge i Københavnsområdet i henholdsvis Gentofte og Taastrup. Åbningstiderne varierer fra varehus til varehus, men kan finde på IKEAs egen hjemmeside.

Vi fik det første IKEA-varehus tilbage i 1969, og var dermed det tredje land i verden, der fik en IKEA (næst efter Norge). Den første butik åbnede i Ballerup, men rykkede til Taastrup i 1975.

På verdensplan er Tyskland det land i verden, der har allerflest IKEA-varehuse med hele 46. De er dog stærkt efterfulgt af USA, der har 37 butikker.

Hvad kan jeg finde i IKEA?

ikea møbler

IKEA er et rigtig stort varehus fyldt med møbler og boligartikler. Du har derfor mulighed for at finde et væld af forskellige møbler. Den ikoniske tur ned gennem alle rummene viser dig alle møblerne, de har tilgængelig. Og så får du endda også idéer til, hvordan du kan indrette dit værelse. Det er altid en god idé at tage et kig på de rum IKEA selv har sammensat. Hvis du ikke lige ved, hvordan din kommode kommer til at passe til de gardiner, du har købt, så kan du få en fiks idé der.

Derudover kan du altid finde møblerne for sig selv. De har nemlig en afdeling både for sovesofaer, lamper, almindelige sofaer og mange andre.

Derudover kan du også finde alle dine småting hos IKEA. Hvis du mangler en fin plante har de også en hel afdeling til dét. Det samme gør sig gældende for rammer, bestik, tæpper og meget andet.

Hvad koster et IKEA køkken?

Det er en meget populær løsning at investere i et køkken fra IKEA. Det er muligt at købe dele til sit køkken eller få hele køkkenet fra IKEA. På deres hjemmeside kan du vælge et af deres standard køkkener og herefter lege med det selv. Du kan også altid komme ned i butikkerne for vejledning. Prisen afhænger i høj grad af, hvad man vælger at sammensætte.

Hvorfor købe møbler hos IKEA?

IKEA er verdens største møbelkæde med god grund. De billige priser og den gode kvalitet gør møblerne attraktive for hvem som helst. Både den studerende, der skal bo alene for første gang, men også familien, der leder efter et køkken. Hos IKEA kan du finde stort set alt, du skal bruge til din bolig. Det er en rigtig stor fordel, at de har det hele samlet ét sted, så man ikke skal rende rundt til flere forskellige butikker. IKEA er altså den enkle og billige valg.

Kundeservicen har altid været vægtet højt hos IKEA. Det var noget Ingvar Kamprad selv havde på tegnebordet, da han kom med idéen til hvad der senere hen skulle blive IKEA Family. Dengang hed det blot Silverklubben og gav kunderne mere indflydelse på forretningen, samtidig med at de fik personlige rabatter.

I dag findes IKEA Family, som alle og enhver kan blive medlem af. Her får man specielle og personlige tilbud. Derudover er det altid kaffe/te til 0kr. Det er altså for de, der ofte lægger vejen forbi IKEA og holder af at traske gennem de lange møblerede gange. Derudover afholder IKEA også en række workshops for deres medlemmer.

Hvad siger kunder om IKEA?

Når kunderne skal nævne det bedste ved IKEA er det oftest kundeservicen, der ligger i top. Personalet i de fem forskellige IKEA varehus, vi har rundt omkring i landet, er alle veluddannede og kvalificeret til at hjælpe en. De går langt for at hjælpe en, og som kunde er det, det bedste man kunne ønske sig.

Derudover nævnes de store udvalg af møbler selvfølgelig også. Man kan få noget til enhver smag i IKEA og det er folk absolut vilde med.

Læs om nogle af de andre populære møbelhuse her: Ilva, Jysk, My Home, IKEA, Biva, Magasin, Sinnerup, og Idé Møbler.