Indretning er et emne, som alle kan relatere til. Nogle går mere op i det end andre, men de fleste stræber efter at have en pæn og gennemført indretning i hjemmet. I denne artikel vil vi komme nærmere ind på, hvordan du kan indrette din stue.
Først og fremmest, så er der de praktiske forhold, der skal klarlægges:

  • Hvor stor er stuen?
  • Hvor mange familiemedlemmer er der i husstanden?
  • Har i ofte gæster?

Sørg for, at stuemøblerne passer ind i stuen

Møblerne skal naturligvis kunne passe ind i stuen. Det nytter ikke noget at købe 8 personers sofa, der er formet som en hestesko, hvis det så efterlader for lidt plads til et spisebord eller medfører, at der bliver trangt med plads på spisepladsen. Vil man gerne have flere siddepladser, selvom stuen ikke rummer en kæmpestor sofa, så vil et alternativ være at købe lænestole, som kan flyttes på. Sørg for at det er lette møbler af udseendet, hvis pladsen ikke er så stor, da tunge møbler kan få rummet til at se endnu mindre ud.

Gør det let at ændre designet med lækre sofapuder

Sofagruppen kan gøres ekstra cozy, hvis man tilføjer nogle søde puder. Disse kan nemt skiftes ud til højtider og årstiderne, så man kan forny designet jævnligt. Med hensyn til sofabordet, så skal det gerne have en sammenhæng med reolerne i stuen og spisebordet, således at man skaber den berømte røde tråd gennem rummet. Når møblerne matcher sammen i stilen, så giver det en form for ro og samler stuen til en hel enhed.

Spisebord med eller uden tillægsplade?

Med hensyn til spisepladsen, så gælder det samme, at antal siddepladser skal passe til antal personer i husstanden. Har man ofte gæster til middag, er der to muligheder: Enten at købe et større spisebord, hvis pladsen tillader det, eller også at købe et bord med tillægsplade, så det hurtigt kan slås ud. Mange spiseborde er designet med en tillægsplade på undersiden af bordpladen, som nemt og hurtigt kan hives frem.

Moebler_stue

Skab hygge i stuen med pynt og stearinlys

Har man en meget stor stue, så vil det være oplagt at lave en ligge hyggekrog eller læsekrog, hvor man kan sidde behageligt og fordybe sig eller slappe af. I og med at stuen er et samlingssted, der skal danne rammer for mange gode stunder, så er det vigtigt, at man sørger for at skabe hygge i omgivelserne.

Det kan være små ting som et pænt tæppe under sofabordet, blomster i vinduerne, stemningsfyldte billeder på væggene eller andet design, der afspejler dem, der bor i huset.

En ting, som er kendt for at puste meget til hyggestemningen, er stearinlys. Stearinlys er nærmest indbegrebet i hygge. De giver en form for varme med deres mørkegule lys, og så er der en beroligende effekt over den måde, som flammen bevæger sig på. Er man ikke til levende lyd, så kan man alternativt vælge LED lys, der ligner rigtige stearinlys.

Et godt tip vil også være at sætte et par hylder op, som udelukkende er beregnet til billeder eller pynt. Her kan man nemlig også sætte lys, som kommer op i højden og eventuelt kombinere det med en flot vase med en enkelt rød rose i. Har man svært ved at holde rigtige blomster, så kan blomster af plastik være et fint alternativ.

Moebler_stue

Det gælder om at møblerne skaber fundamentet for rummet, og så kommer de små pynteting og laver afbræk med nogle spændende farver, der går godt i spænd med hinanden.

Indret dit hjem med mange farver og former

Godt design og det smukke udtryk behøver ikke koste en formue. Somme tider kan det være nok at have et godt øje for detaljer, farver og former. Det overordnede indtryk af din indretning behøver ikke defineres af enkelte dyre designs. Brug i stedet dit budget på smukke former, farver og på de små detaljer, som man alligevel ikke kan betale sig fra.

Brug former i din indretning

Når du skal indrette dit hjem, så led efter møbler med smukke former. Et møbel behøver ikke være en dyr affære. Til gengæld er det både spændende og nytænkende, hvis man tør at udforske og udfordre med formen på ens møbler. Vælg for eksempel en sofa i en organisk udformning, som vil være med til at bryde linjerne i en typisk skandinavisk indretning. Det kan nogle gange være en god ide at turde, når man skal indrette sig. På den måde bliver det endelig udtryk både spændende og med garanti noget, som vil få venner og bekendte til at spærre øjnene op.

Genbrugsmøbler kan hjælpe til et personligt udtryk

At finde enkelte møbler eller brugsgenstande i genbrug, på loftet hos ens forældre eller andre steder, kan være med til at give et personligt udtryk i din indretning. Det er dog vigtigt, at genbrug ikke bliver den altoverskyggende indretningsform i dit hjem. Sørg for at blande nyt og brugt, så udtrykket bliver friskt og personligt.

Moebler_indretning

De særlige genstande eller møbler kan med fordel hjælpe dig på vej, mod et hjem, som både føles moderne og hyggeligt. At bo som i et katalog er måske ønskværdigt for nogen, men i de personlige detaljer, findes det rare og nære. Det er i sådanne indretninger, at livet kan og skal leves.

Vær ikke bange for farver og mønstre

I den skandinaviske indretning har vi længe været bange for både farver og mønstre. Tendensen fra udlandet er dog klar. Farver og mønster er på vej tilbage i indretningen og det er især de mørke, tunge farver, som går sin sejrsgang. Er man ikke klar til violette vægge og grønne stole, så tilføj farver ved hjælp af nips og enkelte bemalede vægge. En enkelt mørkeblå væg kan være med til at skabe et moderne og varmt udtryk. Det samme gælder brune og grå glas og vaser med blomster. Det handler om at turde have store armbevægelser i ens personlige indretning.

Moebler_indretning

Grønt i hjemmet

Det har længe været en stor indretningstendens med planter i hjemmet. Den tendens ser ud til at forsætte og jo mere jo bedre. Grønne planter er ud over deres dekorative funktion, gode for indeklimaet i et hus eller en lejlighed. De hjælper til at rense luften. Har man en terrasse eller have, er tendensen her også klar. Uderummet skal også emme af blomster og grønt. At trække terrassen eller haven indendørs er en god måde at sikre sig et grønt udtryk både vinter og sommer. Har man planter, som ikke tåler den danske vinter, så lad dem overvintre indendørs. På den måde skaber man paralleller mellem ude og inde.

Sådan kan du gøre din indretning mere rummelig

Nogle gange kan nogle helt små ændringer, forvandle et rums atmosfære fuldstændig. Mange, interiørinteresserede eller ej, vil gerne have deres rum til at virke store og åbne, i stedet for lukkede og klaustrofobiske. Især hvis design og indretning aldrig rigtig har interesseret dig, kan det dog være svært lige at vide hvordan man gør det.

Der findes heldigvis nogle gode tips og tricks til hvordan du helt selv kan indrette både større rum, som fx stuen, eller mindre rum som badeværelset, og ved hjælp af møblement og farvevalg, skabe illusionen om et større og åbent rum.

Sig nej tak til mørke farver

Hvis dine vægge er farver som mørke blå, grøn, ja, måske endda sort, så kan det være en rigtig god ide at få dem malet. Den mørke farve gør nemlig rummet meget mere lukket, og du kan åbne det op en hel del, ved blot at male væggene en lysere farve.

Synes du hvis er lidt for kedeligt, kan du stadig bevæge dig ud i det farverige, så længe du læner dig mod mere pasteltonede farver. Hvis du stadig gerne vil have en mere vibrant farve, kunne du overveje en feature væg. Dvs. alle væggene er hvide undtagen én.

moebler_hjemmekontor

Vil du gerne have træpaneler installeret, kan du også her med fordel gå efter lysere træ. Det vil også bedre komplimentere de lyse vægge. Går du efter et vintagelook ville voksbehandlet fyrretræ være et godt bud. Leder du derimod efter noget der er mere moderne, kunne du overveje bambus eller eg.

Store spejle giver mere rum

Især på badeværelset kan man ved fordel have et rigtig stort spejl over sin håndvask – evt. et spejl uden ramme. Spejle tilfører nemlig til illusionen om et større rum på grund af refleksionen.

I lignende forstand vil store vinduer få et rum til at føles store, og at der kommer en masse lys ind, hjælper også på dette. Kæmpestore vinduer er dog måske ikke lige noget man har lyst til at placere på sit badeværelse.

Men hvad kan man så ellers gøre for at få det til at virke større? At have masser af skabsplads er en rigtig god ide, da det hurtigt får badeværelset til i hvert fald at se mindre rodet ud. Selv hylder kan komme til at se rodede ud hvis man sætter for mange ting på dem, så det er ideelt at kunne lukke en dør ind til det.

Indretning_

Planter, både store og små, er også en god måde at udfylde noget af pladsen på, men samtidig holde det minimalistisk. Når man indretter minimalistisk, kan man nemt komme til at tænke at det bare betyder at have så lidt ting som muligt. Men så ender det blot med at se tomt ud, i stedet for lækkert og moderne.

Nøglen til minimalistisk indretning ligger i enkel men brydende dekoration. Har du fx et badeværelse med hvid håndvask, hvide vægge, hvidt toilet etc., kan du pryde en af væggene med et farverigt billede eller anden dekoration, for at lave et brud på det kliniske look.