Internettet er over de sidste 20-25 år blevet en så essentiel del af vores hverdag, at det kan være en kæmpe hæmsko at være uden internet. Det er ikke kun online shopping, streaming og informationssøgning, det er også hele det offentlige system. Du modtager vigtige beskeder fra det offentlige Danmark over din E-boks og uden denne adgang kan lægekonsultationer, vaccinationer til børnene og andet vigtigt information blive svær at få.Samtidig har vi adgang til vores bank og diverse betalingstjenester via telefonen. Adgangen til internettet er således ikke længere kun til fritidsaktiviteter og sociale tjenester, men en vigtig del af vores hverdagsliv.
Det kan derfor være enormt frustrerende, hvis der ikke er tilstrækkelig hastighed på nettet og endnu værre, hvis der slet ikke er dækning. Men er Danmark dækket tilstrækkeligt ind til at dække behovet for højhastighedsinternet?
Behovet
Der bor ifølge Danmarks Statistik næsten 6 millioner mennesker i Danmark og ud af disse bor der ca. 1,35 mio. personer i hovedstadsområdet, mens næsten 800.000 personer bor i såkaldte landdistrikter. Ind imellem disse tal findes en række byer af varierende størrelse. Det er naturligvis en væsentlig betragtning når man skal anskue, hvor stor en del af befolkningen, der har højhastighedsinternet.
Det er naturligt, at der er større sandsynlighed for at få en god internetforbindelse i større befolkede områder, men for dem der bor i byerne kan de måske have en forventning om, at det er i landdistrikterne, der er mest behov for en internetforbindelse. Der er dog sandsynligvis et ligeligt behov for en hurtig internethastighed, men hvor det almene flow-tv i højere grad udfases til fordel for streaming, er tendensen ikke den samme i landområder. Samtidig er der flere mænd i landområderne og da 81 % af de danske spillere på online casino er mænd, er der sandsynlighed for et procentvis større behov for en god og pålidelig hastighed for mænd kontra kvinder i landområderne.
Men grundlæggende er behovet det samme i by og land.
5G og fibernet
Det anslås, at 94 procent af de danske hjem har adgang til internetforbindelser, hvor hastigheden som minimum er 100 Mbit/s. Fibernetforbindelsen er over 70 % og er dermed dækkende i hovedparten af landet. Det viste en kortlægning over bredbåndshastigheder udført af Energistyrelsen tilbage i 2020 og udrulningen af særligt 5G har siden da kun været i fremgang.
Mens det traditionelle bredbånd, ligesom fibernettet, leveres vis kabler nedgravet i jorden, så leveres 5G via en trådløs forbindelse. Fibernet benyttes til de højeste internethastigheder og har en utrolig effektiv og stabil forbindelse. Data overføres i kablerne via såkaldte optiske fibre, som betyder at der er tale om data der overføres via lys. bruges især til at opnå de allerhøjeste internet hastigheder og sikrer en utrolig stabil og effektiv forbindelse. Da fibernettet ikke er fuldt udbygget er der stadig mulighed i flere kommuner for at ansøge om tilskud fra en såkaldt fibernet pulje.
Med 5G er der taget et kvantespring i forhold til 4, da infrastrukturen kan levere ekstremt høje hastigheder. Det har samtidig en såkaldt lav responstid, som er hastigheden din enhed respondere med netforbindelse, og hastigheden gør 5G til et realistisk alternativ til fibernettet. Selvom udbygningen af 5G er kommet langt, så er den ikke færdig og særligt på europæisk niveau er man lidt bagud med udrulningen.
Der er således to muligheder for at opnå høje internethastigheder og det er nødvendigt med de to typer forbindelser, hvis Danmark skal dækkes tilstrækkeligt af højhastighedsinternet. På kort sigt er det ikke forventningen, at 5G vil revolutionere internettet, men på længere sigt bliver det i højere grad en game-changer. Det er naturligvis langt bedre anlægsmæssigt med en trådløs forbindelse end med en masse gravearbejde og kabler i jorden.
Vigtigst er dog, at stort set alle danske hjem i dag har mulighed for at få højhastighedsinternet.