I Danmark har vi en lang og stolt tradition for trægulve. Selv om vi i dag har adgang til adskillige andre materialer at lave gulve af, så er trægulve stadig den mest populære. 

Træ er et levende materiale, det er behageligt at gå på, det er støjsvagt – og så er det virkelig smukt. I hvert fald hvis du passer godt på det. 

gulvafslibning

Få frisket trægulvene op

Især i storbyerne er der mange gamle lejligheder og huse, der har trægulve. Over år bliver sådanne gulve slidt og kan blive trætte at se på. Heldigvis er det forholdsvis nemt at få dem til at shine igen. Hvis du kontakter et professionelt firma, der kan klare en gulvafslibning i København, så vil dine gulve få sin gamle smukke glød igen. Du bliver overrasket over, hvor smukt et trægulv, der stadig ligger nede under det slidte look.

Efterbehandling af trægulvene

Mange mener, at trægulvene er allersmukkest, lige når de er blevet slebet. Det rå træ er blødt og flot, men desværre ikke så solidt. Derfor kan det ikke tåle ret meget. Det er ikke nemt at holde sådan et sart trægulv. Derfor anbefales det, at gulvet bliver behandlet efter slibningen.

Et nyslebet gulv kan for eksempel blive behandlet med:

  • Olie
  • Lud
  • Lak

Om du vælger den ene eller den anden behandling er dels et spørgsmål om smag og behag og et spørgsmål om styrke. De tre nævnte behandlinger giver gulvene et forskelligt udtryk. De har også forskellige grader af holdbarhed.

Læs om nogle af de andre populære møbelhuse her: Ilva, Jysk, My Home, IKEA, Biva, Magasin, Sinnerup, og Idé Møbler.

De efterbehandlede gulves holdbarhed

Hvis gulvet er i et rum, hvor der er meget gennemgang og aktivitet, som for eksempel en gang, en stue eller et køkken, så anbefales det, at gulvet bliver behandlet med flere lag lak. De øvrige behandlingsformer vil ikke give gulvet styrke nok, og derfor vil det snart komme til at se slidt ud igen.

Hvis du vælger at give gulvet lak, så er der flere typer at vælge imellem. Der kan være forskel i farve og i styrke. Laker gerne flere gange, hvis der skal stå noget tungt eller være meget trafik på det pågældende gulv. Så kan det holde sig pænt længere.

behandlet

Hvis gulvet skal være meget solidt

Når gulvet bliver behandlet med lak, der giver det en vis soliditet, så kan det holde til en hel del. Desuden er det meget nemt at vaske et gulv, der har fået lak.

På sådan et trægulv kan du sætte tunge møbler eller endda et motionsredskab. Det kan for eksempel godt holde til, at du sætter den bedste crosstrainer eller lignende op. Sæt dog gerne en skridsikker måtte under den.

Du kan også med fordel sætte filtdutter under møblerne, det beskytter gulvet. Du kan selv gøre meget for at få dine smukke nyrenoverede trægulve til at holde sig pæne i længere tid.