Går du også og drømmer om at gøre noget ved din have, men ved du ikke, hvor du skal starte? Her kommer der en komplet guide til, hvordan du kommer i gang med at realisere dine havedrømme.

Havearbejde, jord, grave

Havens funktion: Hvad skal den bruges til?

Det kan først og fremmest være fordelagtigt præcist at klarlægge, hvad haven skal bruges til. Måske du drømmer om at kunne hente friske forsyninger i haven i form af grøntsager? Det kan også være, du gerne vil gå mere dekorativt til værks og have smukke blomsterbede. Det ene udelukker naturligvis ikke det andet, men det kan være rart at vide, hvad haven skal centreres om. 

Grundplanen: Det store billede

Når du har reflekteret over, hvad din have skal bruges til, så kan du gå i gang med grundplanen. Dette involverer træer, buske og hække samt f.eks. bunddække. Det kan være en god idé at starte med at måle haven op og så lave en grundtegning over grunden. Dette kan hjælpe dig til at afklare, hvor du skal anlægge en eventuel terrasse, blomsterbed eller køkkenhave.

Jordbær, have, køkkenhave, frugter

Det sidste skridt

Når du har fået på plads, hvad du ønsker at bruge din have til, samt hvor de forskellige muligheder skal anlægges, så kan du gå i gang med at anrette med blomster, bunddække osv. Det er nu, det sjove begynder, for du kan nu begynde at tænke i, hvilke grøntsager du kunne tænke dig at gro, hvilke havemøbler der ville passe godt ind i haven samt hvilke blomster, der passer bedst til din personlighed. Man bestemmer selv, hvor stort et projekt man ønsker. Hvis du skal til at anlægge en terrasse, så kræver det naturligvis større faglighed, end hvis du blot skulle have nogle ekstra blomsterbede. Mulighederne er mange og valget – det er dit.